Loading

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 21:00

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΑΣ, Πλατεία Νέας Σμύρνης

Ημερίδα

«Πλήρης ενσωμάτωση με τη Νοηματική Γλώσσα»

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Διαλεχτή Τσιμπίδα
Η ενσωμάτωση της νοηματικής γλώσσας στις υπηρεσίες υγείας, ως αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων
Η Διαλεχτή Τσιμπίδα είναι Ψυχολόγος και εργάζεται τα τελευταία 17 χρόνια στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Εξειδίκευσης (Master of Science) στην «Πολιτική Υγείας & Σχεδιασμό Υπηρεσιών Υγείας», από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Επιπλέον, διαθέτει Πτυχίο Επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Την τελευταία πενταετία ασχολείται ερευνητικά με τον πληθυσμό με απώλεια ακοής, έχοντας ως όραμα την άρση των εμποδίων πρόσβασης και των ανισοτήτων στην υγεία, που αντιμετωπίζουν οι Κωφοί και βαρήκοοι. Για το ζήτημα αυτό, πραγματοποίησε την πρώτη ερευνητική μελέτη στη χώρα μας, επιχειρώντας να διερευνήσει τη «σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής» του πληθυσμού με απώλεια ακοής και να καταδείξει τα πολυάριθμα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Κωφοί και βαρήκοοι, κατά τη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Για την ερευνητική αυτή μελέτη, βραβεύτηκε το 2016, στο 12 Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, το οποίο διοργανώθηκε με την Επιστημονική Υποστήριξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Σοφία Ίσαρη
Πλήρης Ενσωμάτωση με την Νοηματική Γλώσσα από την Προσχολική Εκπαίδευση
Η Σοφία Ίσαρη είναι πτυχιούχος Νηπιαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε από το 2005 στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών κ βαρήκοων Αργυρούπολης, ενώ το 2007 διορίστηκε ως μόνιμη εκπαιδευτικός.
Τα τελευταία 6 έτη υπηρετεί στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών κ βαρηκόων Λυκόβρυσης-Πεύκης, όπου την τελευταία 3ετία κατέχει τη θέση της προϊσταμένης.

Έχει παρακολουθήσει πολλαπλά σεμινάρια για την εκπαίδευση της Νοηματικής Γλώσσας και την μεθοδολογία διδασκαλίας, αποκτώντας εμπειρία ως εκπαιδευτικός ΕΝΓ εδώ και 15 συνεχή έτη στον ελληνικό χώρο.

Η ίδια έχει γεννηθεί Κωφή και προέρχεται από οικογένεια με κωφά μέλη. Απέκτησε γνώσεις με την πορεία των χρόνων, οι οποίες εμπλουτίστηκαν από την πολυετή συμμετοχή της στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος στο οποίο έχει διατελέσει ως ιδρυτικό μέλος, αλλά και από την συμμετοχή της σε προγράμματα πολλών Πανεπιστημίων, του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κι άλλων φορέων.
Επίσης, από το 2017 είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών.

Δημήτρης Μαυρέας
Γλωσσικές πολιτικές για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Προκλήσεις και προοπτικές
Ο Δημήτρης Μαυρέας εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση και τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αξιοποίηση του θεάτρου στη διδασκαλία του, καθώς και άλλων καινοτόμων μαθησιακών τεχνικών, όπως η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Έχει διδάξει σε Κωφούς και Βαρήκοους μαθητές και είναι επίσης διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ).

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε και Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Στο ίδιο τμήμα εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα το γλωσσικό σχεδιασμό της ΕΝΓ. Έχει παρουσιάσει μελέτες του σε διάφορα συνέδρια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

HandsUp
Παρουσίαση νεοσύστατης εταιρείας παροχής προσβασιμότητας σε Κωφούς-Βαρήκοους
Ο καινοτόμος οργανισμός HandsUp ήρθε με σκοπό να προσφέρει προσβάσιμες υπηρεσίες σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες για ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση.

Η δυναμική ομάδα HandsUp, που απαρτίζεται από έμπειρους διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και επιτελείο που οργανώνει το υλικό της, παράγει και αναπαράγει βίντεο προσβάσιμα σε κωφούς και βαρήκοους χρήστες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Στόχος της, η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών με πρόβλημα ακοής σε ποικίλες ειδήσεις και πληροφορίες κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενημερώσεις και μετάδοση γεγονότων που συμβαίνουν εκείνη την στιγμή.

Επίσης η ομάδα HandsUp αναλαμβάνει υπεύθυνα να κάνει και το δικό σου Video προσβάσιμο και να στο επιστρέψει με παράλληλη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Φιλοδοξία μας; Η συνεργασία μας με πολιτιστικούς, πολιτικούς, καλλιτεχνικούς και κάθε ενδιαφέροντος φορείς, οι οποίοι μαζί μας θα προσφέρουν ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής!

arrow_left
arrow_right
Διαλεχτή Τσιμπίδα
Η ενσωμάτωση της νοηματικής γλώσσας στις υπηρεσίες υγείας, ως αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή, για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων
Σοφία Ίσαρη
Πλήρης Ενσωμάτωση με την Νοηματική Γλώσσα από την Προσχολική Εκπαίδευση
Δημήτρης Μαυρέας
Γλωσσικές πολιτικές για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Προκλήσεις και προοπτικές
HandsUp
Παρουσίαση νεοσύστατης εταιρείας παροχής προσβασιμότητας σε Κωφούς-Βαρήκοους