Κύρια ερευνητική της ενασχόληση είναι η διερεύνηση θεμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, την ένταξη τους στο γενικό σχολείο, την προσαρμογή κατάλληλων αναλυτικών προγραμμάτων, την αλλαγή των στάσεων των εκπαιδευτικών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την κώφωση κυρίως στην παιδική ηλικία, όπως την κατάκτηση της γλώσσας, την εκπαίδευση κωφών, τη μελέτη της νοηματικής γλώσσας, την επίδρασή της στην εκπαίδευση τους, τα προβλήματα των γονέων και της οικογένειας και τη χρήση της υποστηριχτικής τεχνολογίας στην Ειδική εκπαίδευση. Η κ. Λαμπροπούλου είναι μέλος του Δ.Σ του Παγκόσμιου Συνεδρίου Εκπαίδευσης Κωφών Παιδιών καθώς και άλλων επιστημονικών Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Οργανισμών και δικτύων για την Ειδική Αγωγή και την εκπαίδευση των κωφών και κριτής συντακτικών επιτροπών διεθνών περιοδικών.
Έχει διατελέσει Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου, της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος και του Center for the Study of Communication and the Deaf του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για 13 χρόνια σε σχολικές μονάδες Κωφών στις ΗΠΑ. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και βιβλία, 4 μονογραφίες και πλήθος παρουσιάσεων σε ελληνικά και ξένα συνέδρια. Έχει δημιουργήσει Εκπαιδευτικά Εργαλεία, για την εκπαίδευση και επικοινωνία Κωφών και ακουόντων με την χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, και για μαθητές με αναπηρίες ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και ως Επιστημονικός Συνεργάτης. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία έχουν μορφή πολυμέσων όπως CD-ROM, DVD-ROM και Βίντεο.
Έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και Επιστημονικός Συνεργάτης. Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι η εκπαίδευση και η κοινότητα των Κωφών και ιδιαίτερα η δομή και χρήση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Στην εξω-πανεπιστημιακή εκπαιδευτική πράξη έχει διδάξει φιλολογικά μαθήματα & Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών / Βαρηκόων Αργυρούπολης & στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Βαρυμπόμπης, εκπαιδεύει υποψήφιους διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και συμμετέχει σε προγράμματα επιμόρφωσης σε σχέση με τη νοηματική γλώσσα και Κωφούς. Εκπονεί projects ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Μαγνησίας καθώς και παρουσιάσεις στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής του Π.Θ. σχετικά με τη νοηματική γλώσσα και την επικοινωνιακή προσβασιμότητα για κωφούς και βαρήκοους. Εκτός από εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, εργασίες της έχουν περιληφθεί σε επιστημονικά περιοδικά στο χώρο της Γλωσσολογίας, των Νέων Τεχνολογιών και της Διδακτικής, και σε έργα των εκδόσεων Cambridge, Walter de Gryuter,-Mouton, John Benjamins Press, Springer – Verlag και άλλων.
Η ίδια έχει γεννηθεί Κωφή και προέρχεται από οικογένεια με κωφά μέλη. Απέκτησε
γνώσεις με την πορεία των χρόνων, οι οποίες εμπλουτίστηκαν από την πολυετή
συμμετοχή της στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος στο οποίο έχει διατελέσει ως ιδρυτικό
μέλος, αλλά και από την συμμετοχή της σε προγράμματα πολλών Πανεπιστημίων,
του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κι άλλων φορέων. Συμμετείχε στο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το 2015-2016 ως παρουσιάστρια ΕΝΓ για την δημιουργία λογισμικών – ψηφιοποίησης για όλα τα βιβλία της Α΄και Β΄τάξης του δημοτικού, όπου και επιμελήθηκε την ΕΝΓ των βιβλίων για το νηπιαγωγείο.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και ημερίδες με εισηγήσεις, όπως στο
πρόγραμμα εξειδίκευσης για την κώφωση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε
ημερίδες του Υπουργείου Παιδείας, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα και πολλά άλλα.
Ως Κωφή διερμηνέας για πολλά χρόνια ως εθελόντρια. Έχει συμμετάσχει σε
πανευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια σε σχέση με την Κώφωση και την διερμηνεία
στη Νοηματική γλώσσα.
Από το 2016 ανέλαβε τον ρολό της efsliDI chair του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Κωφών
Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (efsliDI).και επίσης από το 2017 είναι μέλος της
Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από το 1984 υπηρετεί στο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, τα οποία διευθύνει από το 2009. Παράλληλα δραστηριοποιείται και ως επιστημονικός συνεργάτης των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αμβούργου, στο οποίο διετέλεσε το 2002 επισκέπτης καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες για τις νοηματικές γλώσσες και την εκπαίδευση των κωφών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται 9 βιβλία και 7 οπτικοί δίσκοι CD/DVD.
Η ΟΜ.Κ.Ε. αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κωφών (EUD), που ιδρύθηκε το 1985 στο Παρίσι και έχει έδρα τις Βρυξέλλες. Επίσης, είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Βαρήκοων (EFHOH). Στην Ελλάδα, είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.), η οποία είναι ο πλέον αντιπροσωπευτικός φορέας όλων των Ατόμων με Αναπηρία.
Η ΟΜ.Κ.Ε. είναι περήφανη για τους μέχρι τώρα αγώνες της για αξιοπρεπή διαβίωση των Κωφών και Βαρήκοων – με πλήρη δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα, καθώς επίσης και για τους εκπροσώπους της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ΟΜ.Κ.Ε. συνεχίζει να αγωνίζεται για την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.